top of page
Search
Writer's pictureD3

Sila Slabých - Letný pobyt 2022

"Sila slabých" - tak znela hlavná téma nášho pravidelného 4-denného pobytu v lete 2022 v Osrblí.


Na úvod - Sila Slabých

Téma sily a slabosti sa vynorila ako reakcia na zvláštne časy, ktoré žijeme. Posledné dva roky sme konfrontovaní s pandémiou, ktorá poukázala na našu bezmocnosť, nepripravenosť a neschopnosť poraziť maličký vírus. Ako výjav z hororu prebehla médiami informácia, že zamestnanci zariadenia pre seniorov v Taliansku opustili svojich klientov. Z obavy o vlastný život ponechali bezmocných starkých na posteliach samotných. Neuveriteľný krok. Čoho všetkého sme ako ľudia schopní, ak nás poháňa strach.


Čoho všetkého sme schopní, ak nás na druhej strane poháňa túžba po moci. Rozpútané peklo vojny na Ukrajine prekvapilo celý svet. Je to možné, aby sa maličký zakomplexovaný ruský mužík s históriou bezvýznamného agenta podujal eliminovať iný národ? Kto je v tomto prípade silný a kto slabý? Goliáš s mocnou (?) armádou, trikrát väčší ako skupina bojovníkov stojacou za nebojácnym Dávidom?


„Sila a slabosť“ však nie je aktuálnou len v rovine našich reakcií na okolitý svet. Ide do našich vzťahov až do jadra nás samých. Často sme ochotní veriť a konať tak, ako by sme sa delili na silných a slabých. Iný zvláda život lepšie ako ja, darí sa mu v práci, dobre zarába, chodí na zaujímavé dovolenky, má peknú rodinu, podarilo sa mu dobre vychovať deti, je obklopený priateľmi, spoločenský, zaujímavý, sčítaný, múdry, rozvážny, ctený, pôsobí v správnych radách, rozpoznaný v spoločnosti......proste bravúrne zvláda život – je silný.


Pravda je však taká, že ako ľudia sme si podobnejší, než si často myslíme. To čo nás odlišuje je len naša vonkajšia maska, žiariaca alebo odpudivá, naše vnútorné neviditeľné reakcie, ktoré možno vyzerajú zvonka ako silné alebo slabé. Naša vonkajšia maska a naše viditeľné reakcie podvedú každého, aj slabých aj silných. Paul Turnier vo svojej knihe „Silní a slabí“ hovorí, že všetci sme slabí. Pretože každý z nás má v najhlbšom vnútri strach. Všetci máme strach, že niekto objaví našu vnútornú slabosť. Všetci máme skryté vady, všetci máme zlé svedomie kvôli niečomu, čo by sme radi ukryli.


Ľudia sa od seba nelíšia svojou vnútornou prirodzenosťou, ale spôsobom, ako na všeobecnú úzkosť vo svojom vnútri reagujú. Môžeme teda rezignovať, že našu slabosť tu na zemi nikdy neporazíme a poddáme sa našim slabostiam. Môžeme ale ešte viac predstierať, že to zvládame, že opraty nášho života máme pevne v našich rukách. Môžeme však aj napriek našej slabosti viesť naplnený život. Alebo práve vďaka našej slabosti.


Za prípravný tím,

Vlado Matej

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page