top of page
Search
  • Writer's pictureD3

Listy z komunity Baraky - Zima 2023

Viac informácii o rezidenčnej komunite Baraka, za ktorou stojí D3 v spolupráci s gymnázium C.S.Lewisa nájdete na www.baraka.sk


Milí priatelia a Rodina Baraky,

Šťastný nový rok! Veríme, že ste mali krásne sviatky a dobre ste si oddýchli! Baraka si tiež dávala v decembri malú pauzičku a študenti, “helperi” aj “workeri” sa navrátili domov k svojim rodinám a blízkym. Je to skvelý čas reflektovať a nabrať novú energiu!

Od nášho prvého newslettra v októbri sa toho veľa udialo:

  • Hostili sme u seba množstvo inšpiratívnych ľudí

  • Chrípková vlna nás zasiahla rovno do tváre

  • Strávili sme dva víkendy na krásnej chalupa v Studienke

  • Prehlbovali sme si vzťahy a mali množstvo hodnotných konverzácií a spoločného smiechu

  • Napokon sme si prešli úspechmi aj neúspechmi snahy o oživenie kultúry školy


Víkendovky

Dva krásne víkendy sme strávili spolu na chate, ktorú nám priatelia Baraky s láskou požičali. Boli to pre nás dni plné reflexie, spoločného varenia, upratovania, čítania a príjemných prechádzok. Je neuveriteľné ako vyhradený čas na sústredenie a utíšenie sa dokáže zoceliť komunitu. Naše diskusie sa niesli v mene otvorenosti, samoty a zodpovednosti, ktoré má každý z nás prítomné v živote iným spôsobom.

Večere(y) v Barake Sme neskutočne vďační, že medzi nami môžeme privítať tak skvelých hostí! Pomaly sme vkročili do druhej polovice roka a hostia, ktorí nás zatiaľ potešili svojou prítomnosťou pri večeri a po nej boli naozaj rôznorodí. Od Daniela Pastirčáka (farára z Kaplnky), Sama Kecera (člena Baraky 2), až po Dušana Jurča (nášho skvelého Bilgymáckeho učiteľa a experta na Akadémiu Veľkých Diel) a mnohých ďalších.


Niektoré večerné programy však patrili len nám a našim kreatívnym výmyslom. Mali sme vyšívací večer so Zuzkou, prezentáciu o architektonickom pohľade na domov so Samom, večer písania krátkych rozprávok s Julom a predvianočné pečenie medovníkov so Sofi a Paťom.



Baraka v kontexte školy

Okrem času stráveného spolu je pre nás nesmierne dôležité aj hľadať spôsoby ako prispieť k starostlivosti o chod školy a tak byť nápomocní. Od októbra sme mali niekoľko dní venovaných práve tomuto. Spoločnými silami sme dali nový dych študijným priestorom v škole, poutierali skrinky a tabule a odškrtli niektoré úlohy z to-do listu školy. Usporiadali sme dokonca aj deň spoločného upratovania a brigádovania v škole, ktorý bol pozvánkou pre ostatných Bilgymákov a Bilgymáčky, aby sa k nám pridali. Ako bonus s nami mali príležitosť dať si chutný obedík. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili.


Ďakujeme Vám všetkým za vieru, podporu a lásku, ktorú nám venujete.

Vaša Baraka 5

(Emily Furinda + Randi Laco)

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page