top of page
Search
  • Writer's pictureD3

Listy z komunity Baraky - Marec 2021

Viac informácii o rezidenčnej komunite Baraka, za ktorou stojí D3 v spolupráci s gymnázium C.S.Lewisa nájdete na www.baraka.sk


Milí naši, pozdravujeme vás, s už sedem mesačnou skúsenosťou komunity, ktorá nás učí trpezlivosti, láskavosti a rešpektu nielen voči iným ale aj voči samým sebe. Tieto mesiace izolácie od rodiny a uzatvorenia sa do priestoru Bilgymu nás ako komunitu mimoriadne spojil. Aj keď je to niekedy ťažké.

Posledné dva mesiace sme počas ranných inšpirácii a večerných diskusií riešili dve ústredné témy – rodinu a kontext. Uvažovali sme nad tým, čo nás naše rodiny naučili, ako nás vyformovali a vychovali z nás takých ľudí, akými sme. Odkedy sme sa rozhodli izolovať sa bez nich v Barake, mali sme dosť priestoru a času zreflektovať akú veľkú rolu hrajú v našich životoch a uvedomiť si ako nám chýbajú keď obmedzíme náš kontakt na občasnú prechádzku.


Hovoriac o kontexte v akom sa teraz nachádzame, sa nám prirodzene naskytá otázka akú úlohu zohrávame ako Baraka (požehnanie) voči škole a mestu. Okrem potravinovej zbierky pre Nota Bene ktorú koordinujem (Nikola) a ktorá sa deje každý deň od pondelku do piatku. Občasne pripravujeme chlebíčky pre komunitu Sant ́Egidio, ktoré sa následne rozdajú ľuďom bez domova (obrázok vpravo). Sme radi, že sme sa o ich dobrovoľníctve a komunite mohli dozvedieť viac od Majky Kostyalovej.

Ale stále hľadáme možnosti ako byť nápomocní, tak ak o nejakých príležitostiach viete, dajte nám prosím vedieť. Budeme vďační.

Ak si chcete oddýchnuť a zároveň sa niečo nové dozvedieť, môžete si vypočuť nový Bilgym.FM podcast ktorý robí naša Hanka. Alebo si prečítajte vašu obľubenú knihu. Alebo choďte len tak na prechádzku. Výber je na vás. Obyvatelia tejto komunity začali poslednú dobu piecť a konzumovať väčšie množstvo koláčikov ako obvykle. Okrem vône koláčikov, tu občas zacítite Arabské koreniny, vianočku alebo práve upečený chlieb. Popri vypekaniu sa nám enormne zvýšil aj čas trávený prechádzakami, ktorí si mnohí veľmi užívame. Iných to už však omrzelo a tak sa rozhodli spoznať nepoznanú časť ich osobností a išli na to hneď zhurta – skútrami! Prechádzky petržalským lesom sme spestrili februárovým dobrodružstvom. Na fotke vľavo môžete vidieť Paulu a Patrika ako plánujú nočný prechod Karpatami. No a ďalší víkend nás čakajú raňajky s východom slnka na Slavíne. Do konca Baraky nám ostáva už len pár mesiacov, s čím sa zároveň spája plánovanie ďalšieho ročníka a s ním vyberanie a hľadanie nových barakáčov a barakáčky. Ak viete o niekom kto by bol pre Baraku barakou (požehnaním) alebo pre koho by bola Baraka barakou, dajte nám alebo im prosím vedieť.


Prajeme všetko dobré.

S láskou, Baraka.

53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page